Skip to main content

Piratdrottningen

Piratdrottningen – en sjörövarhistoria inspirerat av Ingela Gathenhielms liv

Musik Hallandia har producerat en musikföreställning för barn 6-11 år med en handling som utspelar sig i dåtida och nutida Onsala.

Musikteaterföreställningen är inspirerad av Ingela Olofsdotter Gathenhielms liv och utspelar sig i såväl nutidens Onsala, Gathenhielmska gravkoret som dåtidens kaparverksamhet på den halländska kusten under 1700-talet. Publiken får träffa Ingela som spöke som på ett lekfullt, roligt och spännande sätt berättar om sitt liv. Det blir en rolig, äventyrlig och spännande föreställning med fantastisk, nyskriven musik.

– Vi har tagit fram en produktion för barn i åldrarna 6-11 år som kan inspirera barn i Halland att genom musik och spänning bli intresserade av historien om Ingela Gathenhielms liv. Vi lyfter fram hennes historia snarare än den vi ofta får höra om Lars Gathenhielm, även kallad Lasse i Gatan, säger producenten Kristin Ahlin.

Ylva Hällen har skrivit manus, sångtexter och är regissör

Succéförfattaren Ylva Hällen, har inför skrivandet av manus haft många diskussioner tillsammans med författaren Lars Ericson Wolke. Lars har skrivit boken ”Lasse i Gatan” och Ylva Hällen ville få allt bekräftat vad som står skrivet och inte står skrivet om Ingela Gathenhielm.

– Bara det faktum att det fanns pirater i Sverige som fick tillåtelse av Kungen att kapa skepp var nytt för mig. Att Ingela Gathenhielm dessutom var en av de mäktigaste i Halland på den här tiden gjorde det ”mindblowing”. Varför har man inte läst om henne i skolan? Varför har man inte hört hennes namn? Det är inte en dag för tidigt att vi sätter upp den här föreställningen, säger Ylva Hällen.

Piratdrottningen spelas av Ayla Kabaca

Ayla Kabaca beskrivs ofta som barnens favorit. Hon är sångerska, skådespelare och känd för många barn och föräldrar genom sitt arbete på bland annat Barnkanalen, Barnens allsång på Skansen och har belönats med Alfons-bokalen för sina insatser inom barnkultur.

Övriga roller spelas av Klas Backman, som är låtskrivare, musikproducent, sångare och musiker. Han skriver och producerar musik för bland andra SVT.

Gothenburg Combo har skrivit och framför musiken

Gitarrduon Gothenburg Combo består av Thomas Hansy och David Hansson och beskrivs både internationellt och nationellt som mästare på klassisk gitarr. Duon är också idémakarna till att föreställningen just skulle handla om Ingela Gathenhielm och att den skulle utspela sig i Halland och i Kattegatt. Förutom att framföra musiken i föreställningen spelar Thomas Hansy och David Hansson viktiga roller i föreställningen.

Medverkande

Manus och sångtexter: Ylva Hällen

Skådespelare: Ayla Kabaca, Klas Backman, Thomas Hansy och David Hansson

Scenografi och illustrationer: Jason Southgate

Kostym: Majli af Ekenstam

Om Jason Southgate

Den internationella scenografen och numera hallänningen, Jason Southgate har en gedigen meritlista inom scenografi och kostym för stora produktioner och scener i Europa. Bland annat har han gjort scenografi till A Clockwork Orange, Cinderella, Ghosts, Wizard of Oz, Don Juan och Sweeney Todd. Förutom scenografin har Jason Southgate även tagit fram illustrationerna till Piratdrottningen.

Om Majli af Ekenstam

Majli af Ekenstam är kostymör och textilkonstnär från Göteborg. Hon driver en konstnärlig studio där hon skapar nya material, visuella koncept och konst med fokus på färg och material. Hon är utbildad på Modedesignutbildningen på Textilhögskolan i Borås och har gjort kostym till bland annat teaterpjäserna ”Titta upp! Jag tittar ner” på Teater Trixter och ”Pojkarna” på Hagateatern.

Ett klipp från Piratdrottningen.
Ayla Kabaca som Piratdrottningen

Musik Hallandia är en musikinstitution,
helägd av Region Halland.

Besöksadress:

Kultur i Halland, Kronobränneriet

Skonertgatan 12A, Halmstad

Postadress:

Region Halland

Kultur i Halland

Box 517, 301 80 Halmstad

Copyright 2023 - All rights reserved Musik Hallandia